MIKKEL THORUP

er idéhistoriker ved Århus Universitet. Hans primære forskningsfelt er politisk idéhistorie med fokus på nyere tid, hvor han særligt undersøger 'glemte' eller dæmoniserede traditioner og positioner. Herunder har modoplysningen og særligt Carl Schmitt spillet afgørende roller.

I 2006 færdiggjorde Mikkel Thorup sin ph.d.-afhandling: In Defence of Enmity - Critiques of Liberal Globalism / Til forsvar for fjendskabet - kritikker af liberal globalisme, som kan downloades fra RUC's digitale arkiv: http://hdl.handle.net/1800/2068

Mikkel Thorup vil på seminaret præsentere sit oplæg under titlen Øvelser i nederlag og despoti:

Beckwerket tolkes her som en sammenhængende øvelse i nederlag og despoti med kroppen som mediet og midlet. Hele værket er en test af fornedrelsens grader: Hvor meget kan vi tage bort, så kun kødet består? Værkføreren er udspilningen af den ultimative despot, der skaber og tilintetgører Nielsen’er, der netop kan være hvem som helst, som gøres til hvem som helst, og som man derfor kan gøre hvad som helst med. Men den stadige fremhævelse af det afpillede skrog, den opløsende identitet, fremstår som sin modsætning, som udtryk for ekstrem, suveræn beherskelse og kontrol - man fristes til at sige selvledelse. I et interview i forbindelse med udgivelsen af Selvudslettelser og som kommentar til et billede som udhungret, sygelig, fortabt krop, en levende død udtales: ”Det er en kraftpræstation.” Værket tolkes derfor her som den despotiske kontrol med egen krop, destruktion af Nielsen'er, udstilling af personlige nederlag, og der spørges til, hvad vi lærer om suverænitet i disse øvelser.